Gå till Svenska kyrkans hemsida
StorkyrkanS:ta ClaraS:t Jacob Kyrka

Inför en begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked - döden. Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet.

Att boka tid för begravning

Vill du boka tid för begravning i någon av våra kyrkor; Storkyrkan eller S:t Jacobs kyrka? Välkommen att ringa Lena Landqvist, kyrkvaktmästare och bokningsansvarig, på tfn 08-723 30 46, måndag-torsdag kl 10-12(säkrast). Det går också bra att mejla Lena,
Lena Landqvist

Vill du boka samlingslokal i anslutning till begravningen?
Klicka här för mer information om församlingens lokaler


Svenska kyrkans tjänster

Svenska kyrkan har ansvar för begravningsgudstjänsten, gravsättningen och eventuell kremering. Lokal för begravningsceremoni, gravsättning och kremering är redan betalda genom begravningsavgiften. Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan är även kyrkans övriga tjänster gratis.

Dödsboet ansvarar för praktiska förberedelser i samband med begravningen, ett ansvar som ofta överlämnas till en begravningsentreprenör. Ha inte för bråttom! Vänta gärna ett par dagar med att kontakta begravningsbyrån tills det klarnat hur ni själva vill ordna det. Ju mer aktiv del i planeringen man orkar ta desto bättre. Präst och tid för begravningsgudstjänst behöver exempelvis inte bokas genom en begravningsbyrå utan kan bokas i den församling där begravningsgudstjänsten ska firas, i den avlidnas hemförsamling (vanligast) eller någon annan stans.

Tacksägelse i kyrkan

En söndag efter dödsfallet sker tacksägelse i den avlidnas församlingskyrka, för den som varit medlem. Då läses den avlidnas namn upp mot slutet i den ordinarie gudstjänsten och församlingen samlas i en kort bön för den avlidna medan kyrkans klockor ringer.

Läs mer om begravning på Svenska kyrkan webbsida

Vill du komma i kontakt med någon av domkyrkoförsamlingens präster?
Ring 09-723 30 00 eller läs mer kontaktsidan.
 

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Den kan bli en akt av kärlek till den avlidne.

Där kan vi tacka för vad den döde givit oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss.

Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.