KATEDRALAKADEMIN - KULTUR OCH TRO I CITY

Vi samarbetar med Katharinastiftelsen och med Religionsvetenskapliga sällskapet. Nedan ser du höstens återstående arrangemang samt några teasers inför våren. Vill du ha programmet hemskickat eller få e-post regelbundet? Skicka ett mejl till Lotta Person, som du når genom att klicka på denna röda text.

Teologi, etik, politik

Plats: Storkyrkosalen, Trädgårdsgatan 9 (runt hörnet från Stortorget 1)
Tid: Söndagar kl. 13.00 Fri entré. Fika 20 kr från 12.30.
23/11 Stina Oscarsson, regissör, dramatiker/författare och f.d. chef för radioteatern i samtal med Carl-Henrik Svanell, präst

Två profiler i Böckernas bok

Litterära och teologiska motiv
Själakoret, Storkyrkan, ingång från södra sidan, kl 18.00. Ingen kostnad, ingen föranmälan. Kaffe/te (20kr) från kl 17.30
3/2 Profeten Jeremia föreläsning av överrabbinen Morton Narrowe
10/2 Aposteln Paulus föreläsning av professor Hans Ruin
I samarbete med Religionsvetenskapliga sällskapet

IGNATIANSKA ANDLIGA ÖVNINGAR

Ingen föranmälan behövs.
Torsdagar jämna veckor i Storkyrkan, Själakoret, kl 16-17 Slut den 11 dec. De som vill följer med Ulf Lindgren ner till S:t Jacobs kyrka för avslutande mässa kl. 17.30.
Bakgrund Ignatius, samtida med Luther, ville att alla människor både män och kvinnor, skulle få hjälp att närma sig Gud och bygga en personlig relation till det heliga. Därför skapade han de Andliga övningarna som alla oavsett bakgrund eller kunskaper kan utföra.
Praktiska detaljer
Övningarna är öppna för alla, både personer som är vana vid retreater och meditationer och personer helt utan vana. Ledaren ger kortare instruktioner och vägleder med frågor. Deltagarna får sedan med sig texter och råd för hur man under kommande vecka fortsätter samtalet med Gud genom övningar och promenader. Möjlighet finns till enskilda samtal med kursledaren.
Kursledare: Ulf Lindgren, präst
Vill du veta mer? Skicka ett mejl till Ulf Lindgren genom att klicka på denna röda text

Grundkurs i kristen tro 2015

Torsdagkvällar i Jacobs kyrka 18.00 – 19.30
15 januari Ulf LindgrenVad betyder kristen tro i Sverige år 2014?
22 januari Ulf LindgrenBibeln – en skrift med många författare Om bibelns 1000-åriga tillkomst och uppbyggnad.
29 januari Ulf LindgrenBibeln – en skrift som kan brukas och missbrukas. Varför behöver bibeltexten alltid tolkas?
5 februari Ulf LindgrenJesus – vem var han och vad ville han säga?
12 februari Kristina LjunggrenPsalmer – vad skall man sjunga, och varför? Psalmboken är en skatt som det gäller att upptäcka.
19 februari Sabina KoijKyrkoåret – från vitt och rött till grönt
Året är ett drama om Jesu liv och vår uppgift som kristna

5 mars Ulf LindgrenDop och nattvard – Svenska kyrkans två sakrament. Vad gör dessa två till något mer än vackra ceremonier?
12 mars Ulf LindgrenBön – att tala till Gud och att lyssna till Gud. Vi provar på olika kristna traditioners sätt att be.
19 mars Mats EkströmVad är liturgi? Gudstjänstens ordning, prästens och församlingens rörelser har ett djupare budskap.
26 mars Ulf LindgrenKatolsk, judiskt och muslimskt –
Vad kan vi lära av andra traditioner?

1 eller 2 april (obs i Storkyrkan) Övning inför dop och konfirmation
4 april Biskop Eva döper/konfirmerar i Storkyrkan under påsknatten

Religionsvetenskapliga sällskapets jubileumsbok Sällskapet presenterar tro och vetande i 1900-talets Sverige. Björn Skogar och Helle Klein finns bland författarna. Beställ via Bokus eller Adlibris.

Programpunkter på temat Nathan Söderblom återkommer i vår.

Ulf Lindgren ansvarar för grund- och fördjupningskurserna i kristen tro i S:t Jacobs kyrka i höst.