Katedralakademin, kultur och tro i city

Höstens program i våra kyrkor vecka 35. Vill du ha ett ex hemskickat?
Skicka ett mejl till Lotta Person, som du når genom att klicka på denna röda text.

IGNATIANSKA ANDLIGA ÖVNINGAR

Att få vara i tystnad och gå in i bibeltexter enligt Ignatius metod
Själakoret, Storkyrkan varannan fredag kl 15.00 udda veckor
Start vecka 3, ingen föranmälan behövs.
Sommarens andliga övningar blir i S:t Jacobs kyrkaVarje onsdag i juli och augusti kl 17.00.
För hösten gäller återigen Storkyrkan, Själakoret. Nu byter vi dag till torsdagar i jämna veckor kl 16-17, start den 4 september och slut den 11 dec. De som vill följer med Ulf Lindgren ner till S:t Jacobs kyrka för avslutande mässa kl. 17.30.

Bakgrund Ignatius, samtida med Luther, ville att alla människor både män och kvinnor, skulle få hjälp att närma sig Gud och bygga en personlig relation till det heliga. Därför skapade han de Andliga övningarna som alla oavsett bakgrund eller kunskaper kan utföra.

Praktiska detaljer
Övningarna är öppna för alla, både personer som är vana vid retreater och meditationer och personer helt utan vana. Ledaren ger kortare instruktioner och vägleder med frågor. Deltagarna får sedan med sig texter och råd för hur man under kommande vecka fortsätter samtalet med Gud genom övningar och promenader. Möjlighet finns till enskilda samtal med kursledaren.

Kursledare: Ulf Lindgren, präst
Vill du veta mer? Skicka ett mejl till Ulf Lindgren genom att klicka på denna röda text

TRE BÖCKER I BÖCKERNAS BOK - LITTERÄRA OCH TEOLOGISKA PERSPEKTIV

Plats Själakoret i Storkyrkan, ingång från södra sidan. Ingen kostnad, ingen föranmälan.
Tisdag 14/10 kl. 18: Jobs bok, föreläsning av lektor Blazenka Scheuer, Lunds universitet
Tisdag 21 /10 kl. 18: Profeten Jeremia, föreläsning av överrabbinen Morton Narrowe, Stockholm
Tisdag 28/10 kl. 18: Johannesevangeliet, föreläsning av professor Thomas Kazen, Stockholm
I samarbete med Religionsvetenskapliga sällskapet i Stockholm. Klicka här så kommer du till sällskapets webb.

JAG – GUD – DEN ANDRE

Fördjupningskurs i kristen tro
Hösten 2014 i Jacobs kyrka, torsdagar kl 18.00

September
4/9 Jungfrufödelse och mirakler – sant eller saga? Om det bibliska språkets funktion. (UL)
11/9 Ska Kyrkan vara politisk? Om politisk teologi från Gamla testamentets profeter till idag. (Jenny Karlsson)
18/9 Är Luther farlig för Svenska kyrkan år 2014? Om reformatorns politiska och antisemitiska budskap. (UL)
25/9 Vad kan vi i Svenska kyrkan lära av Islam? Ulf Lindgren samt Shiraf Sebaie, lärare i Sharia från Kista folkhögskola

2/10 Vad kan vi i Svenska kyrkan lära av Katolska kyrkan?
(UL+kyrkoherde i St Eugenia Dominik Terstriep)
9/10 Varför dödade romarna Jesus? Om stormaktspolitik och Guds plan i bibelns berättelser. (UL)
16/10 Skilsmässor och abort – rätt eller fel eller varken eller? Om motsägelser i den bibliska etiken. (UL)
23/10 Jag tror, jag tror inte, jag längtar efter tro – tre ord för samma sak? Om utmaningen att växa i sin kristna tro. (Domprost Hans U)

November
6/11 Kan ord förändra verkligheten? Om orden som befriar i ett själavårdande samtal. (UL)
13/11 Blir jag förlåten vad jag än gör – har Kyrkan avskaffat helvetet? Domedagen och Guds nåd i bibelns berättelser. (UL)
20/11 Varför behöver vi den Heliga Ande – räcker det inte att tro på Jesus? Om Treenigheten och bibelns gudsbilder. (UL)
27/11 Varför finns ondskan – är Gud maktlös eller elak? Om lidande och kristen tro. (UL)

Ljusbäraren i S:t Jacobs kyrka.

Tisdag 6 maj kl 18.00 avrundas vårens satsning inom ramen för Kultur & tro i city med ett besök av Björn Skogar som pratar om Nathan Söderblom som teolog och religionsvetare. Plats: Själakoret

Ulf Lindgren ansvarar för fördjupningskursen i kristen tro i S:t Jacobs kyrka i höst.